31 December 2010

2010..entri terakhirku

2010 bakal melabuhkan tirainya. Cukup pantas masa berlalu. Begitu banyak suka dan duka telah ku lalui sepanjang 2010 ni.

Banyak ragam manusia yang dapat gua lihat di bumi ini bila berkata mengenai tahun baru


"Yeah, tahun baru datang lagi!!! Let's party bro!!" kata seorang yang 'happy go lucky'.

"Tahun baru?? Laa, esok rupanya. X sedar plak tau," kata seorang yang all-time study. Hari-hari yang dilalui sama sahaja baginya. Yang penting dapat Mumtaz.

"Tahun baru?? Hmm..rasanya nak stay kat masjid laa. Baca tahlil sket," kata seorang rakan yang didadanya cukup 30 juzu' Al-Quran.


Subhanallah...rasa-rasanya, kita di seperti siapa di atas tadi?? Moga tergolong dalam golongan yang diberkati.

Azam?? 
Azamku simple sahaja...
"Buang yang keruh, ambil yang jernih". 
Simple kan? *******
2010, begitu banyak dosa yang telah ku lakukan. Tidak kira kepada keluarga, rakan-rakan dan banyak lagi.

Kekecewaan dengan keputusan SPM sedikit melemahkan semangat ku untuk melalui hari-hari yang mendatang. Seumpama tidak ada IPT yang akan menerimaku. Segala cita-cita seperti hilang dari genggaman. 

"Tidak ada suatu musibah pun yang menimpa seseorang kecuali dengan izin Allah; dan barangsiapa yang beriman kepada Allah nescaya Dia akan memberi petunjuk kepada hatinya. Dan Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.” 
(At-Thagabun : 11)Benar, Allah mengetahui segala yang berlaku. Dan tahun 2011 ini, ku telah ditakdirkan untuk menyambutnya di bumi Anbiya lagi barakah, pada masa yang sama, di dalam proses untuk menjadi seorang doktor, perkara yang tidak pernah terlintas di fikiranku selama ini.

Sesungguhnya perancangan yang terbaek adalah perancangan yang telah diatur olehNya. Semoga hatiku tetap teguh di jalan itu.
 

*******

Wahai abah dan ummi di sana, along minta maaf atas segala kekasaran bahasa yang pernah dilakukan. Ternyata godaan syaitan masih belum mampu ditepis dengan sempurna. Ku tidak pernah gagal untuk berasa sebak setiap kali menatap gambar-gambar ini~

Diharapkan agar 2011 membawa berita gembira kepadaku.

Semoga~

P/S : Maaf, sebab entri kali ni sedikit sentimental. Harap korang x kesah tentangnya..

2 comments:

Nafsah Dulajis said...

Mesti kuat, first year memang rasa gitu.

Tgk kakak skrg fifth year sdah (saja kasi jeles)

^_^

Feez™ said...

eleh..x jeles pon..

hehe...

tq ya kak~

Related Posts with Thumbnails