26 January 2011

Apa dah jadi?

Manusia penuh dengan emosi. Manusia penuh dengan ego. 

entahlah. 

sukar digambarkan dengan kata-kata. Apa yang berlaku hari ini mungkin boleh menjelaskan segalanya. 

Ya, hari ni cuti. 

Hari polis mesir. Sepatutnya hari ni para-para polis sekalian mendapat cuti istimewa untuk diluangkan bersama keluarga dan berkelah di pantai Alexandria, Dumyat dan lain-lain.

Malangnya hari ini mereka kena bekerja overtime. Mengawal luahan hati penduduk terhadap pemimpin yang mereka katakan diktator. Sejauh mana kebenarannya? Wallahualam..


Nasib baek rusuhan di mahattah tadi x sekencang di Cairo. 

video


Kalau betul instinct aku, esok Uni tutup. 

Demi keselamatan bersama, x gitu??



 

23 January 2011

Apakan daya..


Aku mahu kita,
seperti atrium dan ventricle,
saling melengkapi sesama mereka,
dalam sistem aturan Ilahi,
namun apakan daya~


Habis laa. Esok ujian Physio. Aku rasa bekalan esok x cukup. Haish..


sungguh, hidup aku x terorganize ketika ini. 
Mengharapkan agar seseorang akan muncul untuk membantu dan menyedarkan diriku yang lemah.

T.T
 

18 January 2011

Sengaja tapi berat

Kadang-kadang,

Aku sengaja biarkan ia terlepas pergi,
Agar di lain hari aku bisa belajar mendapatkannya semula...


12 January 2011

Abah..

Abah, 
beliaulah yang selalu memarahiku,
menghukum segala kesalahanku,
supaya diriku menjadi anak yang soleh,

Abah, 
beliaulah yang menyokongku dibelakang,
menyatakan kebenaranku,
tatkala ummi sedang membangkang,

Abah,
beliau jarang sekali tersenyum,
namun sekali senyumannya sungguh bermakna,
seumpama dunia aman dengan kewujudannya...






Selamat Hari Lahir abah. Along minta maaf sebab x dapat sambut bersama di rumah tahun ni. Terlalu banyak abah telah korbankan. Didoakan agar abah tetap cekal menjadi ketua kami semua tanpa mengenal erti putus asa dan diberikan kesihatan yang berpanjangan.

Semoga senyuman itu semakin manis walau usia semakin dimakan waktu~




Dari anakmu,
Mohd Hafizudin Bin Baharom ^^

11 January 2011

Sedang bermati-matian...

Jam 1.01 pagi..


Di kala manusia lena diulit mimpi,
aku melepaskan seribu keringat,
mencuba memahami keajaiban ciptaan Tuhan,
dari sekecil-kecil sel yang tersedia di depan mata...


Ya, esok exam Histology. Malam ini (pagi ini lebih tepat rasanya) perlu menghabiskan 56 mukasurat epithelium dan connective tissue.



sungguh, aku sedang separuh mati sekarang.



Okay, itu aku tipu, mana ada orang separuh mati update blog kan???


Mohon doanya ya. Semoga dipermudahkan soalan-soalannya nanti..

08 January 2011

Andainya..

Andai dapat ku ulang ke masa lalu,
akan ku kembali ke zaman kanak-kanak dahulu,
buat itu ini sesuka hati,
riang ria sana sini,
tanpa perlu resah di hati,

Andai dapat ku ulang ke masa lalu,
akan ku kembali ke hari gembira bersama rakan-rakanku,
makan maggi, biskut bersama-sama
didenda warden tiap masa,
tapi di kepala enjoy sentiasa,

Andai dapat ku ulang ke masa lalu,
akan ku kembali ke hari ku berkasar kepada kedua ibubapaku,
keterlanjuran kata yang diluahkan,
ingin ditarik semuanya dan disimpan,
dek emosi dikuasai syaitan

Andai dapat ku ulang ke masa lalu,
akan ku kembali ke pagi tadi,
menangkap bola lebih teliti,
kerana kecuaian diri sendiri,
terhasillah gol sendiri,


P/S : Sori la geng, memang silap aku tu. X dapat tidur malam dgn lena la minggu ni..T.T 






06 January 2011

Semoga menjadi ilmu yang berguna...

Tahun baru, keadaannya seperti biasa. Bangun jam 6 pagi, lepas solat subuh tido balik then bangun jam 7.50, mandi, sarapan dan bergerak ke kuliah...

Sungguh teratur...kan??

Hari tu kami berbincang mengenai azam. Pelbagai azam yang dikemukakan oleh setiap orang.

" Aku nak melancong pi Europe tym summer break nanti"

" Aku plak target tahun dapat gf baru"

" Azam aku nak dapat Mumtaz final exam nanti"

" Lepas ni aku belajar sungguh2, ikut jadual belajar"

" Aku nak bela rambut, biar macam Gu Jun Pyo" (aku tergelak..kehkehkeh)




Azam??

Teorinya cukup simple. 

Ianya niat seseorang untuk mencapai sesuatu pencapaian. Namun sedarkah kita, kesemua azam itu berbentuk duniawi semata-mata. Tidak ramai di antara kita yang menanamkan azam untuk meningkatkan pencapaian dari segi ukhrawi atau secara spesifiknya, ibadah. 
(dr.faiz)

Gua terasa lemah. Benar kata beliau. Sudah cukupkah bekalanku? Ternyata diriku masih liat. Masjid yang jauhnya hanya sejauh pandangan mata jarang dijejakkan kaki. X mengapa, perubahan memerlukan masa.


Baru-baru ni, ku telah dilamar menjadi ajk Unit Pembangunan Insan under PCZ. Terasa malu menerima lamaran itu kerana ilmuku yang tidak seberapa. Tapi, gua berfikir. Mungkin ini satu bak kata orang puteh "opportuniy" untuk melancarkan perubahan itu. semoga~




******

Hp gua sket lagi kena curi. Lepas keluar dari teksi, baru terperasan hp hilang. Bengong sungguh!!

Sepantas kilat aku cari Khalid, pinjam hp dia. 

Aku dail nombor hp sony erickssonku. Kedengaran suara Arab serak-serak basah. Bekas penyanyi agaknya. 

" anta fien?" aku bertanya
" mustasyfa gamaah" dia jawab

" owh, ana aiz handphone. Mumkin fi syari' qaumiah?"

" laa, fi mustasyfa gamaah bas"

" Meshi2, mustasyfa gamaah. Istanna,"

Fuh lega.Walau arab aku macam merapu, nasib baek ammu tu faham sket2. Kalau hilang, menangis la nak keluar duit lagi beli hp baru. Ish3. X sampai lagi setahun aku beli hp tu.

Syukran ya ammu yang jumpa hp aku..hehe


*****

Di bumi anbiya ini, antara hidangan terhebat adalah sardin dan indomee. Tiada lagi sotong masak merah yang menjadi kegemaran itu. Huh.

Tetapi formula makanan itu menjadi sedap adalah:


-kerana kelaparan
-kerana kepenatan
-kerana kesejukan
-kerana percuma
-kerana dimasak penuh "kasih sayang"




Selepas makan, mari baca doa...




اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِيْ أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا وَجَعَلَنَا مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ
Maksudnya : Segala puji bagi Allah Yang telah memberi makanan dan minuman kepada kami, dan telah menjadikan kami tergolong dalam orang-orang Muslim. 
 
Sesungguhnya, di dalam doa ini, kita diingatkan tentang,

Nikmat makan.
Nikmat minum.

Nikmat ISLAM. 

Kesemuanya disatukan dalam satu lafaz sahaja. Sungguh indah. Makan dan minum jarang sekali kita lupakan, namun bagaimana dengan nikmat ISLAM?

Nikmat Islam x ternilai harganya. Betapa ku selalu lupa untuk mengingatinya. Alhamdulillah, dalam ramai-ramai manusia di dunia ini, kita bertuah untuk merasainya.



P/S : Masakan wawan hari ni memang terbaek laa!!



Related Posts with Thumbnails