29 April 2010

Menanti Penuh Keraguan..

Harinya semakin tiba..

Tuk aku n rakan2 seperjuangan mengorak langkah..

Menuju destinasi pilihan hati..

Yang dirancang sejak kecil..

Yakni cita2..

Atau..
plan yang baru dibuat..

bila SPM x seberapa..

melupakan segala cita..
Ada yang pi matrix..

ada yang tunggu ipta..ada yang mengambil jalan unique..huhu..



Sdah 2 minggu ak kerja..

Jadi pembantu pengawas jer..

di uitm..

Penat jgk laa..

1st tym sakit pinggang macam nak patah..

Balik rumah terus tido..ZZzzzz


Gaji pon "boleh tahan laa"..

Hahaha...

Hari ni..


Aku discuss2 sket ngan bekas Keps SEMAI 2009..

Rakan sekerja ak..hehe..

Ak tanya dya sambung mana lepas ni..

Dya kata target upu, masuk uia..

Amik perubatan d ctu..

Smoga berjaya ak doakan..

Pastu dya tanya aku..

Then aku jd blank..

Aku mau pi mana arr??

Ak kata pi Kolej Mara Kuala Nerang..

X lama lg nak berangkat...

Tapi hatiku berbelah bagi..

Ntahlah..

Matrix ak da tolak tepi..

Upu x taw lagi..

Huh..

Antara cabaran terbesar adalah membuat pilihan..

Fuh, memang btol2 mencabar..

Xpe..ak da nekad..

Teruskan pilihan tuk pi Kuala Nerang

Kita hanya mampu merancang..

Namun Allah Maha Mengetahui..

Apa yang terbaik untuk hambaNya..

Chayo2 =)


23 April 2010

Oh Wanita...

Wahai wanita sekalian...

Orang selalu cakap, kelemahan seorang LELAKI adalah WANITA...

Aku pon x taw sejauh mana kesahihannya..

It's actually depends individually...

Ada jgk org kata...

LELAKI yang baik untuk WANITA yang baik n sebaliknya...

Hmm..mcm2 laa..

Ni blom lagi ak letak hadis kat sini..

Konfem korang skip baca kan...

Hahaha..

So ak nak share skit laa...

Pasal jenis pompuan yg ak cari n yang ak meluat...huuu...

Meh aku start ngan yg positive dlu..

WANITA YANG KU CARI
1. First of all, mesti laa muslim kan..

2. Solehah la yang penting, jaga 5 waktu...
kalau aku tersasar dari jalan yang benar, masih ada dya tuk guide ak balik..

3. X banyak songeh..

4. Always smiling =)...
Baru laa sejuk ati ne hari2..hehe..

5. Behavior mesti baik...
Kalau muka lawa tapi perangai cam setan x guna jgk kan..

6. Pandai jaga hati org lain..Orang nak marah pon susah..

7. Bersifat sederhana..

8. Mempunyai perasaan malu yang kena pada tempatnya..macam bergaul lebih2 ngan lelaki n so on..

So, itu la antara kriteria yang diperlukan..hehe..

Skrg kita masuk bab pompuan yang ak meluat plak..


WANITA YANG AKU MELUAT

1. Meluat tengok pompuan muslim bergaya lebih2..
wei, kamu tu org islam..kena tutup aurat..x paham bahasa ker??

2. Meluat dgn pompuan yg buat suara manja bila ckp ngan lelaki..
Puihh!!!

3. Meluat dgn pompuan yang kuat gossip@mengumpat..
Macam la diri tu perfect sangat..

4. Meluat tngok pompuan yang anggap dorang cantik, pastu x mau kawan pompuan yang dorang rasa x cantik..ish..

5. Meluat tngok pompuan yang suka tarik perhatian org ngan macam2 cara yang aku x suka..

6. Meluat ngan pompuan yang minta kredit hp bab dorang ingat da berjaya buat ak suka kat dya...bluueeeekkkkk!!!

7. Meluat ngan pompuan yang naik angin x tentu pasal..mau tunjuk ganas konon..ceh..

Ish..knapa laa wujud org macam dorang neyh..

Merosakkan keharmonian hidup ja..

And..

Mesti ada antara reader ni yang kutuk ak balik kan..

"Eleh, x suka orang macam ni konon..sedangkan dya lagi teruk"

Ok, memang ak mengaku, aku pon ada jgk terbuat perkara2 yang meluatkan org sbagai seorang lelaki..

Tapi, orang bleh berubah menjadi lebih baik..

So, aku ni pon masih dalam proses pembaikan diri..

Oleh yang demikian, kepada wanita2 di luar sana yang terbaca benda neyh..

Pandai2 lah korang fikir kamu di bahagian mana arr..

Bak kata Nabil

Lu Pikirlah Sendiri!!


19 April 2010

EduQuest Camp..

Waa..

Finally, dapat jgk blik rumah...

Home sweet home..hehe..

mcm blik dri oversea jer ak neyh..

padahal, stay 1 malam ja pon..

hahaha...

Al-kisah seorang lelaki bernama Hafizudin..

Pi interview UTP..

Dah la sorang jer bdk smesh pi sana..

Rasa segan plak..hmm..

Apsal UTP x popular arr tahun nie??

Xpelaa, ikut decision masing2 kan..

Mana bleh paksa2 ...

Tp kan, ak mengalami 1 perasaan yg amat x disenangi..

Ye la, tym di camp tu, ak dikelilingi oleh bdk2 str8 A jer..

Ouch!! Sungguh kerdil ak neyh d ctu..

Walaupun ak yg paling tinggi d sana..

haha..

Asal ak tanya jer, msti str8 A...

me: eh, kau dpt brapa tym spm??

unknown 1: bleh la, dpt 10 ja..

huh??!!!

dya ckp "bleh la"??

Gila apa??

ada 1 lagi..

unknown 2: bro, kau dpt brape??

me: x brapa cun laa..sangkut 1 dpt b+..

unknown 2: alaa, rilek laa..ak pun sangkut 1 jgak..

fuh, ada jgk kwan ak..hehe..


then, ak tnya lagi c unknown 2 neyh..

me: owh, kw sangkut apa??

unknown 2: est..

me: ceh, est buat apa nak kisah..dpt brapa la smua result tu??

unknown 2: 9a+ 1b

Pergghhh!!!

Ak terdiam..tp dalam hati..Tuhan jer yang tahu..

Huhu...

Tpi situasi ni buatkan ak lg bersemangat tym di U nanti..

Redeem blik mistake yg ak dah buat..

Knapa la ak suka sgt sibukkan diri tym high school dlu..

Huh..but, it's already happenned right??

Ada sumthing yg buat ak excited tym camp tu..

For da 1st tym in my life, ak jumpa org yg ada nama sbiji cam nama ak!
!!

YEAH!!!!

Mohd Hafizudin meets Mohd Hafizudin...

Waa..yang mana stu ak neyh??

haha..

Mesti korang heran kan, nama sma pon nak bising ka??

Slalu jgk pon jmpa nama sama...

Tp, kes ak ni laen...

Ak kan ada satu "D" jer..

selalu jmpa Hafizuddin jer balik2..

Tp yang ni nama dya Hafizudin jgk..


So, ak excited laa!!

Haha..

By da way, I've got great experience there..

Hope to meet you all again, Kesavan n Mohd Hafizudin..

My roommate...hehe..

Wishing u guys will get da Petronas Scholarship!!=)


16 April 2010

Matrikulasi??

Yeah!!!..

Akhirnya ari ne tiba jua..

Sebab, result matrikulasi da kluar..hehe..

actually, ak x ingat pon bla tarikh dya akan kluar

Nasib baek indra post result dya d facebook...

haha..

Semangat...dya laa paling 1st check status..

Indra dpat KML..

Ak dpat ke x ne??

Bila da check, dpt Matrikulasi Labuan jgk..hoho..

Hmm..cam no feeling ne..

Knapa arr??

Ntah laa..

Kelmarin..

Ak check permohonan foundation..

Itu pun dpt jgk..

Kena di Kolej Mara Kuala Nerang...

Under UniKL..

Best ke sana tu??

Ana ckp ble dpt pinjaman Mara..

Klau perform, ble convert pi scholarship...

Hmm..btol ker??

Ana kononnya da booked tiket flight..

Tp ak msh dlam kebingungan..hoho..

Hmm..dya lebih krg cam matrik jgk...

Harga yuran pun lbh kurg..

Kalau dtakdirkan ak masuk ctu...

Ble dpt biasiswa lg ker??

Ish..bingung lg..

Knapa ak nie??

Blik2 bingung...

Mungkin best kot masuk sna...

Bayar je la dulu yuran dya..takut melepas plak..

Hehe..

Takut yang dikejar x dapat, yg dikendong berciciran..

Hohoho...

15 April 2010

Tensionnya!!!



ARRGGGHHHH!!!!

Tensionnya ak ari ne!!!

Arsenal kalah lagi!!

Kalah ngan spurs plak....

Ish..tiada harapan la ni mnang title..

Isk3..

Oi van persie!!

Knapa la kau lmbat main..

Aduss...

Xpela, next season ble cuba lagi..

Walau apa pun, gunners still in ma heart..

huahahaha....


12 April 2010

Pulau Manukan Memories

+ Waa...ari neyh aku penat btul laa..haha

+ Tp kepenatan tu berbaloi ngan apa yg ku experience ari ni..=)

+ Experience apa??

+ Aku pi Pulau Manukan for da first tym wif ma frens!!! YeaH!!!!

+ Aku da kumpul kat jeti tepat2 jam 7..psl dorg ckp dtg b4 jam 7..

+ Tp, smpai2 ja, bru dua ekor yg smpai...kombo sma boss ktorg, abg jefrie!!!

+ Hahaha...

+ Tunggu pnya tunggu..last2, jam 8.30 bru jln..xpelaa, janji jalan..

+ Bot dya bleh tahan laa..lajuuuuu....beessssttttt...ble drift lagi....huhu..

+Tp, bila langgar om
bak, tu yg x best...skt punggung owh bla terhempas ngan ombak...

+ 20 minit gtu, smpai la d ctu..Pulau Manukan...

+ Dorg dgn terujanya dan kegirangan naik jeti..

+ Fuh..air laut dya, clear habis!!! Mcm listerine pnya colour!!

+ Ikan pon mcam2 colour..jinak lg tu!!!

+ Dorg yg len terus serbu air, snorkling..cam x pernah nmpk air ja..haha!!

+ Aku, bur, sam, hakim ngan gaybs round2 pulau dlu..bg chan dulu ngan dorg..hehe..

+ Then, ktorg jumpa 1 spot cantek pnya..ada batu2..cam dkt simpang mengayau..apa lg, sesi fotografi la jwbnya..haha..

+ Bila dah hbs round, dorg da hbs mandi..yeah, turn aku plak snorkling..hehe

+ Aku snorkling dkt kwsn tmpat bg mkan ikan..padil, kombo ngan sam join skali..

+ Wow!! Kat situ, ikan banyak gila!!

+ Macam2 ada..colourful lg tu..

+ Ikan lalu dpn muka aku jer..waa, nak pegang dya lari plak..ish!!
+ Kami laa group paling lama snorkling...fuh, puas!!

+ Tym lunch, makan
sandwich ja..low budget maa!! haha...

+ Pastu, ktorang bg makan ngan ikan2...adoi, banyaknya!!

+ Waa..geli owh tym tue...tp bestt...hehe
+Jam 1.30 gtu, ktorg balik pulau Borneo..haha..

+ Hmm..what a wonderful experience!! =)


video
video
video

10 April 2010

UTP

Today..

Ma fren, Henry (bukan nama sebenar bab dya perempuan) sms me..

So, I press-press my hp button to sms her back..

Haha..tunggang-langgang aku tulis BI neyh..

K la, tulis Bm lg snang..

Sms itu berbunyi...

(Bean, result UTP kluar sdh, tolong check sa pnya..hehe)

Amboi..ingat aku kuli ka apa??

Xpela, memandangkan ak 1 kelas ngan dya dri form 1 smpai form 5..

bagi chan laa..

Aku pun buka laa web dya..

First, check si Henry pnya dulu..

"Tahniah anda di terima ke EduQuest Camp blax3..."

Waa..tahniah2..

Then, aku check aku pnya plak..

Jawapan yg sma jgk..

Yeah!!!
Yeah!!!
Yeah!!!

Syukur, dpt jgk masuk my dream U..

Tapi..

Aku nak masuk pi sana pakai duit spa??

ALAMAK!!

Ni la masalah klau x dapat 9a...

scholarship pun x dapat..ish..

Lalu, aku berfikir..

Perlukah aku mengambil tawaran ni??

atau..

Perlukah aku merealisasikan impian ibubapaku untuk menjadi doktor??

Tatkala perkataan UTP semakin menghilang dalam kamus hidupku..

dan perubatan mula berbunga..

Ketika itulah kau muncul balik!!

Ish..pening laa..

Xpe, kita doa lg banyak2..

Sekian..

*To be continued after I've made my choice..

09 April 2010

Dulu-Dulu..

Bila cikgu tiada dalam kelas

Bila waktu rehat datang

Bila lepas rehat fuh..kenyang!!

Bila aircond kelas rosak

Tapi, bila sudah ok

Bila ada sekolah ganti hari sabtu

Bila cikgu bagi homework

Bila homework terlampau banyak

Bila homework yang kena hantar esok x siap

Bila kena denda keluar kelas

Bila homework siap dengan jayanya

Bila ada ujian mengejut

Bila EXAM dah dekat

Ditambah dengan kelas yang bising

Bila dapat gred G9

Tapi bila dapat result gempak

TAPI, BAK KATA SALEEM...KINI SEMUA TINGGAL KENANGAN...BYE SMESH

Hatiku Berbisik

~Hmm..ari ne aku terfikir sumthing..

~Actually, termimpi sebenarnya..hehe..

~Apa yg aku inginkan selama ni..

~What is my truly ambition...

~Dulu tym dkat SMESH, org ckp jgn blajar tuk exam..
aku pon stuju, tp aku sndiri buat..huh

~Dulu aku x peduli pon blajar apa..yg penting exam..
hafal itu ini... faham..jawab..result..lagipun, aku ni org yg jenis cepat masuk..

~tapi, malam ni..actually, awal pagi..lepas chat ngan fren..
hatiku bertanya tentng pilihan..

Pilihan apa??

~pilihan di antara Medic dan Engineer

~Aku x pernah terlintas tuk jd doktor..

~Lantaran minat tuk jd engineer tnggi mnggunung..

~Namun peluang kerja yg makin sket..my parents pon sruh laa amik medic..
konfem dpt keja..

~klau engineer, yg first class je laku skang ne..da belambak

~bkan my parents only, my aunt, uncle and so on pun support..

~ye la..klau da jd doktor ni, bleh support abah..klau yang sakit batin@ghaib bg ngan abah..yg zahir plak aku handle..ewah..hbat plan dya..haha

~Mngkin benar ini sdh ketentuan ILAHI..

~Tiba2 minat scara tdk sedar mulai tumbuh..

~Tapi, aku ni btol2 ka nak jd doktor neyh??

~hmm..smoga aku ditabahkan hati tuk menemui jln sebenar..amin..

~So, to all my fren..don't be surprise if i become a doctor one day..
hehe..

08 April 2010

Rakan Diskusi

Huh..ari ne aku bangun jam 11.30..lmbat gila owh..

Semua gara2 tngok MU klah la ne..haha..

Nasib baek smpat solat Subuh..fuh..



  • Pastu..aku buka facebook, ish..sket2 fb..cam ketagih sudah..huhu..
  • Banyak org discuss psl interview dorg..ye la, result temuduga upu dah kluar, so ramai la org panik..
  • Alaa..rilek la, buat apa nak panik kan..
  • Bukannya mati pun..hahaha!!
  • Say no to panic!!

~Aku pun bagi laa info and tips ngan diorang bab aku pun dah merasai suasana interview tu even aku x dapat scholarship dya..uhuh, sdeyh..

~Interview klau x pandai control bley stress owh, tp bila da under control cam best plak..cakap style fren2 pun bleh..

~Aku wish kan korang smua gud luck for scholarship and upu interview..walau hajat di hati ingin join di-interview skali tp x dpat pla..xpela, xde rezeki..

~Lastly, klau inginkan sesuatu..berusaha la sungguh2..pasti SUCCESS in ur hand!!

07 April 2010

Masa Depanku

~Hmm..dah sebulan result spm kluar, tp kesan dia msh melekat kat kpala aku ne..

~Da x guna lg nak mengeluh, da terjadi, apa bley buat kan..huh


~Tiba-tiba timbul rasa kesal bab sgala impian menggunung sebelum ni cam dah x berguna...

~Nak apply my dream U pun x dapat..uhuh..sdeyh



Sekarang ne..still runsing...dan runsing..kemana laa ak lepas ni..
matrik ke, uitm ke atau mana2 laa..
Hmm..org cakap matrik bnyak dugaan, better amik asasi terus..
Makcik pun haramkan aku pi matrik..haha..lawak!
!

  • Tapi, bila difikirkan balik, mungkin ada hikmah kenapa Allah x bagi aku str8 A..
  • Ye la..bila da sangkut 1 nie, parents pun suruh laa amik medic...at least amik farmasi...bleh tolong abah nanti kononnya..haha
  • So, klau aku dpat str8 ari tu, mesti ak da konfem2 amik engineering pastu apply jpa ke, mara ke..
  • Maybe Allah nak aku amik medic kot..tolong saudara semuslim yg lain..penyakit pun da macam2 skrg..
  • Dulu aku ska engineering pun pasal nak dapat banyak duit..senang kerja..suka fizik..ntah apa yang fizik da pukau aku smpai ska sgt dgn dya..ish..
  • Xpela..apa2 pun, aku tetap bersyukur dgn result yg aku dapat ni..amin..=)

01 April 2010

Tengok Movie!!

* Waa...ari ne dalam sejarah...first tym aku drive dri pagi smpai ke malam..hoho..tp pnat laa..

* Si hakim ajak aku pi skolah..nak amik gambar graduasi..dpt permission bwa keta..yeah!!

* Si loy plak bwa aku bincang psl surat medicmesir yg ktorg dapat..

* Smpai skolah, ada sdh c jude tersengih2..ish..cam laen ne..haha

* Dkat skolah, citer2 laa ngan *mugem n ust zafrul psl matrik..mcm2 dorg ckp, cam tipu ja ne..angguk2 je laa..bg sedap hati..hehe..

* Jam 12, ak bwa dorg hakim ngan jude pi tmpat loy, dkat nun sna, kwasan kingfisher..

* Borak punya borak, dorg bwa tngok movie di 1B..ye la, clash of the titan baru kluar..best tu!!

Smpai di 1B, terjumpa lg c anna..kami pun discuss2 laa psl future bab dya pun senasib ngan aku nie..knonnya dya nak masuk msu amik mbbs pastu smbung pi india..fuh, detail jgk budak ne..O.o

Jam 3 bru start movie..zudi, burin, gaybs, obi ngan badak join skali..
Yang aku heran ne..uncle wahab (bapa badak) pun join jgk?
fuh..unik ni..hahaha..

Jam 4.30 bru habis..alamak, kna balik ne..cepat2!!
Anna mnta tolong hntar smpai terminal, aku ok ja..tp x sngka traffic jam maut ooh!!
Jam 6 lebih bru smpai terminal..
Pastu pusing lagi, hntar jude ngan hakim pi skolah..
fuh..jauh jgk ne..

Last2, smpai rumah jam 7 lebih..ni rekod bru sdh!!
Ari tu balik jam 6 pun da kena kaunseling, apakan lgi ini!!
Huh..bersedia la..
Sampai rumah, as i expected, my mum da menunggu owh..
apa yg dya ckap, biar ak je la yg taw..hehe

So, moral of the story..
jangan tengok movie jam 3..haha
konfem balik lewat..




Related Posts with Thumbnails