24 November 2010

Satu masa yang lalu..

24 November 2009

Di dalam Dewan Sri Kinabalu..

Ihsan dari google


Peperiksaan SPM telah mengubah banyak personaliti pelajar Yang dulunya suka menyanyi dalam kelas kini membisu, begitu juga yang suka ketawa bergurau senda. Yang dulunya suka tidur juga kini terpaksa berjaga. Semuanya kerana SPM. Hebat sungguh penangan SPM. Suasana dewan menjadi sunyi sepi. Hanya kedengaran bunyi tapak kaki pengawas peperiksaan meronda mecari mangsa untuk digagalkan. Dapat elaun lebih kata mereka. Kedengaran juga bunyi pen jatuh, keriuhan di dewan makan oleh pekerjanya, org menguap, bunyi kentut yang x dapat dtahan dan sbagainya. Gua malas nak ulas panjang2..

Kedudukan ku di barisan paling belakang membuatku melihat pelbagai ragam manusia. Ada yang menggaru kepala yang tidak gatal, menggoyang kaki yang aku pun x tau sebab apa, lap peluh yang membasahi muka dan yang paling gua kagum, tidur.

Ternyata mereka mempunyai banyak formula untuk SPM. 


Jam 4.00pm, kertas peperiksaan Pendidikan Agama Islam tamat. Tatkala pengumuman peperiksaan tamat diumumkan, dapat ku rasai hampir semua ahli dewan peperiksaan memandangku dengan jelingan yang mencurigakan. 


Adrenalinku meningkat. Ntah kenapa.


Tiba-tiba member ku merentap tangan gua...zaaaaappp!!!


"Aih bean...mau lari pi mana arr?? Hehehe" zuhdie berkata sambil ketawa dengan nada yang menakutkan.

Kemudian datang c YB dab ekhwan mengunciku dari belakang. Boleh dikatakan mereka memakai baju saiz XXL. (sila bayangkan)

Seminit kemudian, gua dikelilingi semua pelajar lelaki. Jam tanganku dibuka, kasut ditanggalkan, tali pinggang dikeluarkann (nasib baek seluar x terlondeh). Aku diusung beramai-ramai ke suatu tempat yakni sebuah kolam yang amat 'jernih' warnanya.

Bersama-sama mereka menyanyikan 1 lagu..

"Hepi burfday to you!! Hepi burfday to you!! Hepi burfday to bean!! Hepi burfday to you!!" 

Selesai menyanyi, dengan kiraan tiga, aku di humban ke dalam kolam 'jernih' itu. 

Splaaasssshhh!!!! (Begini ke bunyi terhempas di air??)

Basah kuyup aku dibuatnya. Ku akui, beberapa mililiter air kolam tersebut telah masuk ke terowong oesophagus gua. Sungguh 'nikmat' rasanya.




*******
 
Itu lah antara memori manis ku di SMESH dulu. Di kesempatan ini, ku ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada krew2 yang terlibat sma ada secara langsung atau tidak langsung. Korang telah buat aku terharu di tengah ketegangan SPM itu..


 
Esoknya, exam add math dan aku dapat b+

 
P/S : Mungkin salah air kolam kot??
 

18 November 2010

Di Kala Aidiladha Menjelma...


Alarm hanphone Sony Ericssonku berbunyi dengan rancaknya jam 5.00 am menyuruh tuannya bangun dari tidur tuk solat Subuh. Dengan liatnya, ku tekan butang 'alarm off'.


"Bisinglah!!" getusku geram dalam hati. Lantas menarik selimut untuk pose yang lebih selesa dalam kesejukan pagi.


"Weyh!! Bangun!! Solat Subuh!! Pastu pi mandi, x gi solat raya ka??!!" gertak Abang Fem sambil menarik selimut yang ku genggam erat.




Eh?? Dah raya laa!! Dengan sepantas kilat ku capai tuala dan terus ke tandas, takut nanti berbaris panjang, macam cerita Bujang Lapok. X pasal-pasal pi solat raya tanpa mandi buat pertama kalinya. 




*******

Kedengaran alunan takbir raya memecah keheningan pagi di Aidiladha. Biarpun tidak semerdu takbir di Malaysia, namun ia tetap memberi seribu satu makna dan kenangan di tanah air. Tanpa disedari, mutiara kecil menitis halus ke sejadah dan Masjid Fatimah Az-Zahra  menjadi saksi peristiwa itu.



Selesai solat berjemaah, kami saling maaf-bermaafan sesama kami dan beberapa orang Arab yang aku pun x kenal. Tapi aku x kesah tu semua kerana manusia itu sentiasa membuat kesilapan. Kini baru ku rasa betapa nikmatnya mencium tangan ummi dan abah di bumi anbiya ini. Benar kata orang, bila nikmat tu susah nak dapat, baru la kita mula nak menghargai.



Perkarangan Masjid Fatimah Az-Zahra


Okeh, cukup la kata-kata gramatis. Gua plak yang sedih nanti..

*******

Time raya korban ni, part yang paling aku suka part menyembelih. Best giler woo!! 
Ntah knapa aku excited sangat neyh...



Meh aku kenalkan, ni namanya Amer, sempena nama tuan dia, Amer..

"Hye..nama gua Amer..mmbeekkk"


Jelingan makrifat
Jom, kita sembelih lembu plak ya...

Bidon dan lembunya yang bertuah





Malam hari raya kedua, ada majlis sambutan hari raya. Setiap syaah mempersembahkan persembahan mereka. Dan semestinya, semua gila-gila belaka..



 *******


Apa-apa pun, pengalaman pertama beraya di perantauan ini memang sukar digambarkan. 
Harap sampai maksud gua~



Selamat Hari Raya Aidiladha!!




P/S : Gua rindu rendang daging. Mengidam kaw-kaw weyh!!

17 November 2010

Salam Aidiladha




Selamat Hari Raya semua...

Berkorbanlah dengan berhati-hati ya. Jangan sampai terpotong jari plak~


******

Maaf x dapat balik beraya tahun ni...T.T



14 November 2010

Misteri Ammu Di Penghujung Jalan..

Siapakah gerangan insan ini??

Tiap malam aku terserempak ammu ni. Bila aku nak beli roti, mesti jumpa dia.

"Assalamualaikum," aku memberi salam.

"Alaikumsalam warahmatullahi wabarakatuh," jawabnya penuh dengan tajwid yang sempurna sambil mengukir senyuman hingga ke telinga..

Memang friendly gila la..semua yang lalu jalan tu dia tegur sambil tersenyum. Tapi kadang-kadang dia akan termenung sendirian, ntah apa yang difikirkannya.

Yang buat aku hairan kan, apa la yang dibuatnya duduk di situ sorang-sorang di tengah kesejukan malam-malam buta ni?? 




Mungkinkah..




Dia terkenang dosanya yang lalu. Dosa ketika zaman mudanya yang penuh dengan perkara sia-sia??


atau..


Dia sedang menanti anak-anaknya yang sudah beberapa tahun tidak balik beraya ke kampung halaman?? Ish3..sungguh derhaka anak itu~
Macam iklan Petronas plak gua rasa..

******

Tapi, sampai sekarang aku x tau nama ammu tu...





P/S : Aku pun x balik beraya tahun ni. Isk3...korang rasa aku ni kategori anak derhaka juga ker??



13 November 2010

Futsal Mari..

Hari ni aku penat yang teramat. Ada tournament futsal anjuran PCZ. Dengan perasaan yang berkobar-kobar, aku bangun sebelum subuh.  Solat hajat bagi menang~

Peh, semangat!!!

*******

Kitorang maen ikut kumpulan SC. Nama kumpulan, 'Tajikistan'...Smart ker?? Aku pun x tau..Wallahualam..

Yang aku sedih, group aku semua kecik2, pastu kena lawan budak Tahun 2 n 3. Memang tda harapan laa kalau nak angkat trofi sebiji..


"Macam mana strategy kita ni?" aku bertanya


"Kita maen formasi 2-1-2, okeh?" faiz bagi candangan..

"Boleh2," kata loy


Perlawanan pertama, group aku lawan team Syria. Nama team macam cincai tapi maen ala-ala Jerman woo!! Gila eh..


Zuup..bola di sebelah kiri...zuup..bola di kanan sudah..zuup lagi..bola hilang. Rupanya gol..adeh..tapi nasib baek tembus 1 gol je bab defender team aku memang hebat dan kencang yakni Yuz a.k.a Kobe..haha, respect la sama lu..
Team seterusnya, khabar yang sama jugak iaitu 'kalah'...adeh

Penuh dengan semangat kesukanan nampaknya di situ..


*****

Xpa, biarpun kalah, namun ukhuwwah sesama kita semakin erat, x gitu?? Apa-apa pun, hari ni kita enjoy!! 

Time maen futsal pun kena ingat Tuhan okay~

Ada muka-muka Tajikistan x??

P/S : Yang gua highlight tu gua tipu...




09 November 2010

Ujian...

"...Dan bersabarlah terhadap apa yang menimpa kamu. Sesungguhnya yang demikian itu termasuk hal-hal yang diwajibkan (oleh) Allah."
(Surah Luqman: 17)

Mesir ni terdiri dari huruf مصر. Setiap daripada huruf tu ada maksudnya tersendiri. م membawa maksud musibah, ص bermaksud sabar dan ر maksudnya rahmat. Orang kata, kalau datang mesir memang x sah kalau x kena musibah.

Dan sesungguhnya, ujian Allah itu datang tanpa diduga..


Post kali ni aku ingin ucapkan takziah kepada member2 aku yang tidak bernasib baek baru-baru ni. Beg kuliah kepunyaan si Y yang berisi dompet serta hp dan kasut Adidas si H telah dikebas tanpa segan silunya oleh si fulan ketika si Y dan H sedang menunaikan solat dengan khusyuk di dalam masjid universiti. 

Berani sungguh si fulan itu!! Mencuri pun dalam masjid!! Ish3.. Si Y dan H begitu kecewa. Peristiwa ini telah mengundang kemarahan Afnan..


"Ish!! Tak guna punya pencuri!! Nanti aku pasang 'santet', baru dia tau!!" katanya penuh beremosi. Seolah-olah barangnya pula yang dicuri. Dia memang seorang mengambil berat. Kononnya~


"Eh, x boleh tu nan, bahaya.." aku mententeramkannya. Boleh juga dikatakan mengambil berat.


Tapi mangsa kejadian ni memang penyabar orangnya. Si Y dan H tidak seperti orang laen yang kehilangan barang. Mereka tenang dan cool bersahaja. Mungkin ramai gadis2 ketika itu..


"Hmm..xpa la tu. Jom kita makan krips dulu," kata si H memberi cadangan. Mungkin dia cuba menenangkan fikiran dengan makan. Namun ku tahu perasaannya. Ku yakin dia sedih kerana tidak mampu lagi menatap kasut Adidas putihnya yang dijaga seperti menatang minyak yang penuh itu.

Lepas tu, kitorang buat laporan polis. Di suatu bilik yang suram dengan sinaran matahari ditambah dengan kipas yang berputar dengan perlahan menghidupkan suasana seperti ayat-ayat cinta ketika soal siasat dijalankan. 


Akhir kata,
Semoga kalian tabah dan sabar menghadapi ujian Allah ini...


***** 



Gua juga ada ujian. Ujian Histo. Pening gua memikirkan benda ni. Mungkin lepas makan krips baru tenang, ye tak??





06 November 2010

Budak-budak Dan Nakal

2-3 hari ni, aku dan yang laen di Kaherah, ada program penting, so kitorang mengorbankan jiwa dan raga untuk berusaha menghadirkan diri...

Alkisah, time kitorang menunggu tramco sampai, ada la bebudak arab ni datang mengacau gila-gila. Sempat lagi mengorat banat-banat..ish3, ni nanti bila besar memang sah, jadi buaya darat kaw-kaw punya...

"Ni la budak arab paling 'kick' pernah aku jumpa!!" saiful menyatakan ketidakpuashatian. Mungkin cinta hatinya turut dingorat


"Alaa, rilek laa. Budak lagi pun," gajah mententeramkannya.

Sesungguhnya, kami memang pandai manipulasi keadaan, ajar diorang menari sumazau yang x berapa nak jadi..heh~


video

Oleh yang demikian, maka berbanggalah orang yang mencipta tarian sumazau ini kerana tarian anda telah sampai di bumi Mesir~


P/S : Mak bapak budak-budak ni x risau ke biar anak berkeliaran malam-malam?? Hmm..x paham aku..

03 November 2010

Huu...Panas..

Ahli rumah yang baru
Akhirnya, penderitaan ku ketika mandi di awal pagi akan sampai ke penghujungnya..
Yeah!!!!! 

Syukran jazilan banyak2 ye tuan rumah yakni Tuan Said bab sponsor 'sakhona' baru..memang sumbangan anda amat dinantikan selama ini...

Tapi yang gua sedih, pekerja yang pasang benda tu buat rumah kitorang banjir, pastu buat x tahu lagi tu!! Xpa, gua sabar, ni tempat diorang, boleh la dorang tunjuk belang, nasib baek iman di dada kuat..heh~

Kesian member aku kena bersihkan rumah. Dah la penat dari kuliah, pastu kena mop lantai lg. Banyakkan bersabar ya. Macam la x biasa kan??


Waa..rajinnya

"Hmm..lepas ni aku mau vacuum plak laa"

"Adeh..banyaknya mau cuci"

Kalau mak bapak korang nampak ni, konfem bangga weyh!!


P/S : Pergh..nikmatnya mandi!! Macam dalam spa woo!! 


Related Posts with Thumbnails