27 September 2010

Makan?

Dulu gua suka Nasi Ayam..

Asal makan di restoran mesti order nasi ayam..

Nasi yang laen-laen aku x pandang..

Ku fikir aku akan merindui nasi ayam itu d bumi anbiya' ini..

Namun ku jumpa benda ni...

Nasi ayam di hadharalmaut
Pergh..ada jugak nasi ayam di sini plak..Campur nasi bryani lagi tu..

Memang menyelerakan..yummm.. (begini ke bunyi dia?)

P/S : Tapi sekarang, aku dah muak nak makan benda tu. Nasi dia melampau-lampau banyak. Memang sah perut orang arab memang besar

25 September 2010

Raya di perantauan..

Hari ni aku dijemput ke openhouse budak Malaysia..ntah apa nama tempat dia..rupanya orang Arab x buat openhouse macam orang Malaysia, jimat duit kononnya~sumber tidak sahih...

Kitorang naek tramco pi sana..


Eltramco..van mini orang arab

Punya laju pakcik driver tu bawa! Selit celah-celah kereta lagi tu..Tapi yang paling aku x boleh terima, ada ke patut pakcik driver tu tetiba bawa kawan dia masuk, pastu duduk di seat driver lagi tu!! Gila apa!! Macam ada 2 driver plak kami ni tau..senior bagitau aku, dorang memang gitu..hmm, x paham aku...

*******



Meriah jugak la rumah terbuka tu. Siap ada pasang lagu raya lagi. Kuat plak tu. Macam kawasan tu kitorang punya. Nasib baek Arab di situ cool and steady. Makanan dia plak simple and sederhana. Tapi senior2 memang gembira tahap dewa laa sebab lama da x makan makanan Malaysia. Aku kesian..

Melihat kemeriahan suasana hari raya di sini, aku terfikir. Macam mana la aku sambut hari raya nanti arr? Sama ke macam di Malaysia? Adakah aku juga akan merindui yang teramat sangat suasana hari raya di sana?

P/S : Di openhouse tu aku makan nasi impit kuah kacang woo..pergh!! Da lama aku idamkannya..

23 September 2010

Akhirnya etisalatku berfungsi..

Fuh, lega rasanya..

Setelah menunggu sekian lama, akhirnya Etisalat aku berfungsi jugak. X payah lagi aku terseksa dengan bil Celcom yang mencekik darah tu. Haish!!

Sebelum ni aku sedih aku sedih, tengok dorang yang laen bermesej sesuka hati. Sebab diorang sudah beli sim card Egypt yakni Vodafone. Kerana aku guna Celcom, aku ditinggalkan..

"Weyh, kamu kat mana ni? Aku cari dalam bilik tiada pun?" mesej aku kepada member aku.

"Bean, kami di CityStar sudah ni" katanya

"Aih, korang jalan x bawa aku lagi tu, laen kali sound-sound la kalau mau jalan!"

"Alaa, mahal la mau mesej kau. Kau kan guna Celcom"

Ceh, alasan yang tidak munasarawak. 

Xpela, yang dulu tu aku dah lupa. Sekarang aku dah ada Etisalat, lepas ni tiada lagi excuse. Etisalat aku lagi power dari Vodafone korang. Tiap hari Khamis dan Jumaat dapat online internet free. Haha...

P/S : Tapi masalahnya, hp aku tue, bluetooth pun tiada, macam mana nak online ah?
 

20 September 2010

Jalan-jalan Ambek Gambar..



Fuh..penat sungguh aku hari ni. Besar jugak cairo ni arr. Aku ingat besar KK je..heh~

Minggu pertama aku di sini sungguh penat+best..perancangan aku hari ni, round2 Cairo..

On time??
 Mood permulaan hari ini dirosakkan oleh driver bas kitorang. Pak Arab tu kata jam 8am pagi nak datang, tapi jam 9.30am pun x nampak lagi batang hidung. Cis, memang diorang ni "on time". Bagus lagi janji orang Melayu..peh!


Makam Anwar Sadat


Aku baik hati kali ni letak gambar pose mahal..heh~
Ni gambar kitorang di makan Anwar Sadat. Dia ni merupakan Presiden Mesir yang ke3. Ntah bagaimana, mungkin ajal dia da sampai, dia kena tembak oleh rakyatnya sendiri atas sebab2 yang sukar untuk diceritakan. Kesian, sungguh tragis..

Stadium Merdeka??
 Yang ni aku x tau apa nama dia, tapi mengikut firasat aku, mungkin ni la stadium merdeka mesir. Ceh, memandai je bagi nama..


Masjid Sultan Hassan

Lepas tu, kitorang singgah "Masjid 4 Mazhab". Kenapa 4 mazhab? Sebab ada 4 mazhab laa. Semua mazhab dalam Islam diamalkan di sini. 

Makam Imam As-Syafie
Tempat Imam Syafie selalu bersandar..
Dikatakan ini tapak kaki Rasulullah s.a.w..
Bila aku ziarah Makam Imam Syafie, aku merasai satu perasaan yang sukar diungkapkan. Ntah kenapa, hatiku rasa tenang bila sampai di sini. Mungkin inilah kelebihan yang diberikan oleh Allah kepada insan yang berjuang untuk agamanya..


Piramid Giza
Mantap eh..haha
Akhirnya tiba ke destinasi kemuncak, iaitu The Pyramid. Woo, besar gila!! Dulu aku ingat besar Yayasan Sabah, rupanya kalah KLCC plak. 1 bongkah batu tu ada yang sama besar cam aku. Peh, memang besar laa..


Sphinx..
Lepas round piramid, kitorang singgah Sphinx. Cis, aku ingat ada banyak, rupanya tinggal seketul je lagi. Xpela, seketul pun jadi laa. Tapi yang aku x suka ni, ada ke patut dorang kata muka aku macam benda tu!! Rabun sungguh!!

Cis..kurafat!!
Aku ingat kat Malaysia je yang ada kepercayaan mengarut buang duit tempat keramat. Rupanya di Mesir pun ada. Ish3..kesian aku tengok duit ni. Baek lagi diorang bagi sedekah kat masjid. X pun, peminta sedekah. Kan boleh dapat pahala tu..


Al-Azhar Park
Jalan-jalan dengan Khalid and Loy

Perhentian terakhir, Al-Azhar Park. Fuh, lawa betol taman ni. Memang Taman Teluk Likas x boleh fight laa. Kitorang makan tengah hari di sini sambil menghirup udara segar+pasir..heh~


P/S : Aku tulis post ni dalam keadaan yang sungguh penat. Lutut aku macam da nak tercabut..haish!!

16 September 2010

Kesah Padang Pasir

Setelah sekian lama, akhirnya aku menjejakkan kaki di bumi anbiya'..

Flight yang berjam-jam lamanya dapat ku tempuhi dengan cool sekali. Nasib baik seat sebelah aku lelaki, kalau perempuan, x tidur la aku dalam flight. Nak 'control' la katakan..peh..

Tadi aku makan ish, rupa cam roti nan..

Ish

" Eh, apa benda ni?" aku bertanya kepada senior

" Ni namanya 'ish', orang sini hari-hari makan benda ni laa."  kata abang tu

" Owh, nak test la sket" aku teringin

Ceh..xlaa sedap sangat..rasa cam roti biasa kat kedai mamak tu ja..


" Amacam, sedap? Kalau x boleh masuk perut bagus balik Malaysia laa.." ugut senior

" Eh..sedap bang, sampai menjilat jari!!" ak menyedapkan hatinya..

*****

Fakta tentang Mesir...
1. Orang Mesir bawa kereta macam cerita Fast and Furious. Fulamak, laju gila!! Nak melintas jalan pun macam mau menempah maut.

2. Hobi orang Mesir ni suka bagi hon sama orang. Orang melintas jalan, dia hon. Kereta depan lambat 5 saat, dia hon. Terlanggar kereta orang, dia hon, lepas tu, jalan. Tak payah nak gaduh-gaduh lagi, x macam orang Malaysia..kan?

3. Perempuan Mesir suka lelaki rambut lurus. Jadi dorang suka mengurat kitorang..haha..Kenapa? Lelaki Mesir kebanyakannya rambutnya macam keriting, macam Maggie..heh..jadi jangan heran laa kalau rambut kena pegang2 dalam bas.


*****

Kelmarin kawan aku beli air minuman botol. Sket lagi kena tipu Pak arab. Nasib baek aku ada tym tu..heh~(konon)


P/S : Aku dah 2 hari x makan maggie..adeh, rindu la plak..



11 September 2010

1 Subuh di hari raya...

Subuh tadi aku x bangun sahur....

Eh?..

Ok la, direct to da point...

Aku ucap ikhlas ne

Di hari yang mulia ini, ku ingin mengucapkan Salam Aidilfitri buat rakan-rakan, guru-guru, blogger dan sesape la yang mengenali diri ini..

Segala salah dan silap harap dimaafkan la ye..bukan sengaja pun, kan?..

Tapi tengah kita syok2 beraya ni, setan pun beraya jugak...x caya? Cuba check dekat 1Borneo tu..peh, berlambak kiri kanan..

*****


Tahun ni, aku balik kampung sehari je..x boleh lama2, nanti ummi pening nak kemas rumah...

Seperti biasa, ak menagih duit raya dengan mak-mak sedara ak..sungguh x tau malu.. 
(mak sedara aku ada 8 orang, semua da kawen)


Situasi : Berbaris dengan anak buah yang lain untuk minta duit raya..

" Nak duit raya?" ak menagih

" Eh, along dah besar, x payah minta duit raya!" kata mak sedara nombor 1

Ak relax, sebab ak tau yang nombor 1 ni kedekut sket..

" Nak duit raya?" lagi sekali ku cuba dengan yang lain

" Bawah 17 tahun sahaja" kata mak sedara nombor 2

Ek eleh, ada had umur plak?

" Nak duit raya?" lepas ni kalau x dapat jugak, aku give up

" Owh, along punya dah masuk akaun bank along" kata mak sedara nombor 3

Masuk akaun? Ceh, politik!!

Aku redha..

*****

Pelita mahal tuuu..
 
Tadi aku enjoy pasang pelita...hehe...lama x pasang pelita..


P/S : Pencapaian hari ini..RM1..sahaja..=.="




09 September 2010

Tak nak jadi camni..


video


Peh..menitik-nitik air mata ak tengok. Video ni memang favourite ak dari dulu lg. Tengok banyak kali pun, menangis jugak. Hmm..memang sah aku ni berjiwa sentimental, ye tak?

Aku doa banyak-banyak tak nak jadi doktor camtu..

Lepas ne, kalau ak jumpa doktor x ingat mak bapak, ak bagi backhand sekali. Nikmat Allah bagi banyak-banyak bukannya tau nak bersyukur. Bila Allah tarik balik baru nak sedih minta ampun minta maaf. 

Orang jenis kufur nikmat ni aku anti..


P/S : Ya Allah, sempena hari lebaran yang kian menjelma ini, ku mohon jadikanlah ak seorang yang bersyukur dan soleh kepada kedua ibubapaku..amin...



07 September 2010

aLL_phone_souRce: Kepada Sahabatku Hafeez................

aLL_phone_souRce: Kepada Sahabatku Hafeez................: "Bean... Ne la nombor2 kitorang yang still bertahan kat H5T35: Alphonsos - 0138967451 Rosmah - 0109642276 Nazirah - 0138141576 Syukrie - 012..."

06 September 2010

Riwayat Si 6300...

Hari ni aku pi bank HSBC nak buka akaun. Aku set ngan abah aku jumpa kat Jesselton Point jam 12pm sebab ak x boleh buka akaun sendiri, kena joint dengan parents bab ak belum cukup 18 tahun. Susah jugak kalau jadi muda ni. Tapi uncle William kata (pegawai bank) muka aku macam 20 tahun dah. Cis, ini membawa petanda ak xkan dapat lagi duit raya tahun ni.

Hampa...

Di HSBC, aku jumpa rakan seperjuangan ku + seorang senior. Calon-calonnya ialah..


Hadi~
Loy~
Zaid~
Beru~
2 orang perempuan dari BTN~(maaf aku lupa nama, tadi aku puasa. Kalau x puasa mungkin boleh ingat)


Sementara menunggu nombor giliran, aku duduk di satu ruangan menunggu sambil menghayati kedinginan penghawa dingin dan kebosanan maen game di hp.

Inilah dia, handphone aku yang tersayang


Tatkala sampai giliran aku, aku bergegas ke kaunter dan tanpa disedari, aku tertinggal hp di tempat menunggu tadi. Borak punya borak, bila sampai part uncle William tanya aku..

"Adik, nombor pejabat ayah ada tak?" tanya uncle William


"Owh, ada di hp. Eh,mana hp aku neyh?" ak kehairanan


"Mungkin di tempat duduk tadi, kejap ye uncle" ak minta kebenaran


Dari jauh, dapat ku lihat hp ku yang bersarung case hitam itu. Namun, bila ku angkat..


"Eh, kenapa ringan semacam ni?"


Cis, rupa-rupanya hanya jasad yang tinggal. Rohnya (hp) telah dikebas oleh makhluk misteri.

Si bedebah itu cukup mulia untuk meninggalkan sarungnya untuk aku


"Aihl!! Ak tinggal 5 minit je da hilang?!!"

Emosiku mula terganggu. Perkataan kesat berusaha untuk keluar dari mulut namun ku cuba tahan-tahan di hati. Nanti kurang pahala, kata ustaz Zafrul dulu. Ku tarik nafas dalam-dalam..


"Hmmmm...fuuuhhhhh....sabar bean, anak soleh kena banyak sabar" konon.


Aku bgtau abah aku. Seperti biasa, jawapannya cool bersahaja..


"Ala along, apa boleh buat laa.."kata abah


"Haa?? Hilang!!" uncle William panik


"Eh, xpela uncle, biarla tu. Bukannya boleh jumpa lagi" aku cuba menjadi cool


Namun di hati, macam nak teriak ja 1 bank, mau ugut pencuri tu. Tapi bak kata abah aku, apa boleh buat.


Aku tengah sedih ni. Bulan-bulan puasa ne ujian menjadi-jadi. Aku jadi tidak menentu. 

Aku jalan-jalan di CentrePoint tapi xde mood. Bila tengok kedai hp, semua jual hp yang sama, Nokia 6300 aku. Macam mana nie??




P/S :Kepada makhluk yang kebas hp aku, semoga berbahagia di Aidilfitri...NOKTAH!!



05 September 2010

Pecutan terakhir..

Orang kata saat-saat macam ni la kena "all out" sebab dah sampai di penghujung Ramadan. Nabi kata, 10 malam terakhir ada malam Lailatul Qadar, malam yang lebih baik dari seribu bulan. Maka dengan itu, aku berusaha mendapatkan malam itu walau gelora malas melanda begitu drastik sekali..

Hari ni cikgu Sham n kambing bawa jalan sebab dia nak balik raya di Melaka. So, nak jumpa aku for da last time gitu. Patutnya keluar hari Jumaat sama-sama dengan si Loy , tapi mesej si kambing pending la plak dan akhirnya ditunda hari ni.

Kitorang tengok Cats & Dogs : Revenge Of Kitty Galore (tiru title Transformers ke ni?). Hajat di hati nak tengok Piranha.

"Kambing, ni kau dah tengok?" sambil ak tunjuk poster Piranha kat dinding GSC

"Sudah kami tengok semalam" jawab kambing

Peh, sungguh hampa.

"Best la?" aku cuba meneutralkan keadaan

"Uish, ngeri bean kena makan. Tapi best la jugak"

Cis, tergugat iman aku nak tengok. Xpela, cats and dogs pun kira ok laa.


Aku heran. Kenapa mesti anjing jadi hero, kucing jadi jahat. Walau kucing kat dapur selalu cakar tangan aku, tapi dorang xla sejahat mana. Aku benci anjing pasal ak selalu kena kejar anjing tym kecik2, dah la x cute, pastu lidah terjelir-jelir macam anjing. Eh? Memang dorang anjing pun..


Ini la propaganda barat untuk menyingkirkan populariti kucing di mata dunia. Ceh, aku xkan terpedaya dengan itu semua pasal iman aku kuat (jangan gelak)..


Tadi, member aku mesej after tarawih..


"Bean, buka puasa di luar kita besok ramai-ramai..pastu boleh maen futsal jam 10..hehe"


Yes!! Setelah sekian lama, dapat gak aku main futsal balik selepas terstop selama 5 bulan. Tapi ada 1 problem. Sekarang kan bulan puasa. Ummi confirm x bagi. Sebab dulu aku ada minta izin...


"Ummi, nak keluar boleh?"

"Pi mana?"

"Tengok wayang"


"Ish along ni, jangan nak memandai. Sekarang ni bulan puasa, orang pi masjid beribadat, bukan pi panggung wayang. Kalau ada cikgu boleh la.."

"Owh, okay" jawapan anak soleh..

Begitulah kisah yang dulu. Kini, ku cuba nasib lagi..


"Ummi, nah" ku serahkan hp dengan ummi. 

Ummi membaca mesej itu satu-persatu. Kemudian, jelingan matanya memberi maksud sesuatu. Ketika itu juga kedengaran bunyi dentuman guruh di langit memberi efek yang sungguh tragis.


"Along, bukan ummi x mau bagi along pi jumpa kawan tapi bagus lagi along pi masjid. Lagi-lagi sekarang ni dekat2 dah Lailatul Qadar" jawab ummi yang sudah ku jangka


"Ok ummi" jawapan anak soleh, sekali lagi.


P/S: Puasa, jangan x puasa arr...




 
Related Posts with Thumbnails