19 December 2010

Kita dan CINTA..

Sejak kebelakangan ni, banyak member-memberku mula berbicara tentang kahwin atau secara generalnya, Cinta..

Tidak kira gender lelaki atau perempuan, topik ini semakin hangat. Aku x tau apa yang da berlaku. Mungkinkah ini kesan daripada terlalu menonton cerita Korea??

Wallahualam...

Entri kali ni bukan nak bagi nasihat atau melarang kepada mereka2 yang berkeinginan, tetapi sekadar berkongsi pandangan dari insan yang x seberapa ni (rasanya).



Jikalau kita lihat di Facebook, begitu banyak sahabat-sahabat kita yang telah pun meng"announce" diri mereka telah 'married to' ataupun 'engaged to' walhal mereka x pernah pun diikat dengan ikatan tali yang sah. Semuanya berdiri di atas satu lafaz semata-mata, "I Love You"


Persoalannya, perlukah kita luah isi hati ini kepada si dia? X berdosakah kita? Menghampiri zina kah tidak? Gua pening. 

Tapi gua nak kongsi 1 hadis, copy dari blog seorang teman. Pinjam kejap arr..^^



"barang siapa sedang rindu ( cinta ), lalu menyembunyikannya , menahan diri kemudian dia mati, maka meninggal dalam keadan syahid."
Ibn ‘abbas


Menyembunyikan cinta, menahannya dan jika meninggal dunia, ia dikira mati syahid? Apa yang cuba disampaikan oleh hadis ni, betapa besarnya pahala orang yang menyembunyikan cintanya dari yang dicintai. 

Gua hairan dan bertanya kepada diri sendiri. Kenapa?

Kenapa seorang pejuang cinta yang gugur dalam menahan cintanya dianugerahkan syahid?

Ya, memang diakui menahan cinta dari diketahu adalah sesuatu yang amat susah. Umpama menghafal sebuah buku Anatomi. Kita setiap hari dalam doa memohon kepada Allah agar diberikan jodoh yang baek2. Namun sedar atau tidak, menahan cinta itulah yang akan menjadikan kita lebih dekat kepada Pencipta.

Ooo..patutla hadis tu kata hadiahnya mati syahid, rupanya banyak manfaat bila sembunyikan cinta..O.o


Gua tahu agak sukar bagi banat-banat di bumi Mesir ini untuk bergerak kemana-mana. Mesti bertemankan musyrif. Mungkin lebih mudah sekiranya ada si suami di sisi sepanjang masa.


Gua rasa tidak perlulah kita sibuk memikirkan benda ni. Cukuplah sekadar fokus kepada study. Masanya akan tiba juga. Yang penting jangan lupa jemput pi kenduri ya. Lama da x makan nasi minyak neyh..




Kahwin kat sawah, memang jimat bajet..kahkahkah




P/S : Hari rabu ada exam Anatomi. Memang susah, macam menahan cinta. Serius~


Nota tambahan : Ntah gambar siapa la yang gua curi ni..mohon promote ya


9 comments:

tiNtA sAnG PenCinTa.. said...

btul3~jika suka, cintailah dlm diam..
ceh..huhu~
haiyoo~napala suma org ckp psl ni..=.="

oldfren said...

bicara kacang~ :)
agree2!!!

Aliya Najiha said...

ape daa gambar ntah sape2 punye. haha X)

anyways, yup. suka sgt hadis tu. and explanation yg anda berikan. :)

Cik Kira said...

haha..if aq aq cinta dlam diam,x bgtaw org 2..hahaha

dan org d fb pon slalu simpan status
"in an open relationship" dorg x taw mknanya..

Syan_Neesa said...

aq suka post ko kali ni bean..kna ngan hati..haha..like2x!!

Feez™ said...

waa..mendapat sambutan dri kalangan wanita nampaknya o.O

bukannya nak melarang, tp pandai-pandailah jga diri arr..

Azwan Shah said...

sy pun slalu bha cinta dalam hati ja hahaha

Nordin said...

Bean, pinjam hadis tu boleh? Mau share. Hehe. dalam berdakwah tiada copyright kan? Heee

Feez™ said...

haha..boleh bha ga kalau kau~

Related Posts with Thumbnails